Alapanyagok
A Kovász
A lassan érlelt, valódi kovászos kenyér teljesen más élményt nyújt, mint a hagyományos változatok.
A kovász egy természetes kelesztő, amelyben élő élesztőgombák dolgoznak – az erjedési folyamat
során szén-dioxidot termelve, ezáltal a tészta levegősebb és könnyedebb lesz. Ez az egyik legősibb
kenyérsütési módszer, amelyben ipari élesztő helyett kizárólag kovászt használunk, így a kenyér
nemcsak finomabb, hanem természetes módon tartósabb is.
A kovászos kenyér nemcsak ízvilágával mutat azonnal érezhető különbséget, hanem számos
jótékony hatással is bír az egészségre. A természetes erjedési folyamatnak köszönhetően könnyebben
emészthető, ami különösen előnyös lehet azok számára, akik érzékenyek a modern eljárásokkal
készült kenyerekre. Az érés során a glutén részben lebomlik (előemésztődik), így a kovászos kenyér
alacsonyabb gluténtartalommal bír, miközben segíti a tápanyagok jobb felszívódását azáltal, hogy
lebontja a fitinsavat, mely gátolja az ásványi anyagok felszívódását.
Tartósítószerek nélkül is hosszabb ideig friss marad, mivel természetes savtartalma gátolja a
penészedést és a káros baktériumok elszaporodását. Ráadásul a vércukorszintet is lassabban emeli
meg, mint a fehérkenyér, így hosszabb ideig biztosít energiát a szervezet számára.
És ami talán a legfontosabb: a kovászos kenyér ízélménye utánozhatatlan! Az erjedés során kialakuló
természetes aromák mélyebb, gazdagabb ízt kölcsönöznek a kenyérnek, így nemcsak egészségesebb,
hanem valódi gasztronómiai élményt is nyújt.
A mi kovászunk, Bae
Az általunk használt kovászt Villány környékén fedeztük fel, melyet a helyi közösség immár 125 éve
gondosan megőrzött, és táplált két világháborún át. Ennek a kovásznak a mitikus Bae (ejtsd: Bej)
nevet adtuk, mely kenyereink lelkét jelenti, folyton szeretgetjük és tápláljuk, hogy mindig boldog
legyen. Gina minden reggel gondosan leellenőzri Bae-t, innen szól a mondás: „Gina akkor boldog,
amikor Bae is boldog”.
Bae egy napja
Bae (ejtsd: Bej) munka közben és utána is megkapja a napi táplálékát és friss levegőjét. A munkája
egy 24 órás szundi után kezdődik. Amikor felkel, az első dolga, hogy belekeveredik minden féle
lisztes finomságba.
Ezek után belekerül egy kényelmes lapos dobozba, ahol pihenhet, de közben négyszer is meg
masszírozza Gina illetve jó nagyokat nyújtózkodik, amitől az ő kis „izomrostjai” nagyok és erősek
lesznek. Ezután pihen egyet, de csak pár óráig, mert a főnöke (Mamma Gina) a pihenés után
munkára fogja, és darabokra osztja, hogy a jósága több embert boldogítson.
A Bae szeletek lelkileg egészek, viszont egyedi formát kapnak. Ez a formák később belekerülnek egy
banneton-ba (nád kenyérkosár). Itt pihennek az egyedi Bae személyiségek kb. 12 óráig a
hűtőszobában (kedvüktől és hajlamuktól függően). A hosszú pihenést követően bekerülnek a finom,
forró kemencébe, ahol az egyedi személyi jellemzőik és formájuk végre kialakul.
Mindegyik Bae kenyér más, mindegyik egy családból származik és mindegyik finom! Válaszd azt a
vacsora barátot, aki szimpatikus és élvezzétek az egymás társaságát!
Hogyan tudja megőrizni frisségét a kovászos kenyered?
Az igazi kovászos kenyér valójában nem akkor a legjobb, amikor egyenesen a sütőből került ki. A
belseje még mindig lassan sül ebben a szakaszban, és legalább két órára van szüksége, mielőtt
sérülés nélkül vágható. Ekkor optimális állapotot ér el, amelyben körülbelül négy napig használható.
Fogyasztás előtti teendők: a kenyér, ha hűvös helyen tárolják, csak lassan veszít
nedvességtartalmából – nem az ízéből vagy az állagából – ahhoz, hogy mindig a legfinomabb legyen
a kenyér, permetezzük be vízzel (lásd az alábbi útmutatót), és melegítsük ropogósra 160 ° C-os
sütőben 10-15 percig (negyed vagy fél kenyérre vonatkozó információ), vagy szeletekre vágva,
vízpermetezés után rakjuk a pirítóba a kenyérszelet.
A friss kovászos kenyeret szeletekre vagy adagokra vágva műanyag zacskóban lefagyaszthatjuk.
Felhasználás előtt olvasszuk ki, majd sütőben frissítsük fel a fentiek szerint, egy kis extra
vízpermettel a fagyasztás okozta száradás ellensúlyozására.
Liszt
Kenyereinkhez kiváló minőségű hazai lisztet használunk. Szerencsére Magyarországon igencsak
széles lisztválaszték áll rendelkezésünkre a gabonatermesztés és malomipar régi időkre visszanyúló
hagyományai miatt. Kipróbált recepteinkhez magas minőségű tönköly, rozs és teljes kiőrlésű lisztet
használunk.
Vaj
Zsemléinkhez magas zsírtartalmú, Magyarországról származó vajat használunk. A gondosan
válogatott vaj nemcsak az ízélményt fokozza, hanem hozzájárul a zsemlék aranybarna, illatos
héjához is, így minden falat igazi élvezet lesz.
Jalapeno
Konyhánkban friss jalapenót használunk, hogy egy egyedi, fűszeres ízélményt nyújtsunk
kenyereinknek. A paprikát apró darabokra vágjuk, majd sütés előtt gondosan belekeverjük a tésztába,
így a csípőssége tökéletesen beleolvad a kenyér gazdag ízébe. Az eredmény egy különleges, pikáns
kenyér, amely nemcsak a fűszeres ízek kedvelőinek, hanem mindenkinek új ízélményt kínál.
jalapeno frissessége és egyedülálló csípőssége kiemeli a kenyér textúráját és ízvilágát, miközben egy
friss, vibráló réteget ad hozzá, ami minden falatot még izgalmasabbá tesz. Ideális választás azoknak, akik szeretik az új ízkombinációkat és a csípős, de nem túl erős fűszereket.
Karamellizált hagyma
A hagymát lassan sütjük, hogy fokozatosan felszabaduljanak a természetes cukrok, amelyek
karamellizálódva mélybarna, gazdag és édes ízt adnak neki. A lassú folyamat során a hagyma
édeskés aromája tökéletesen beépül a kenyér tésztájába, egy olyan ízélményt adva, ami minden
falatban megjelenik. A karamellizált hagyma nemcsak egyedülálló ízt eredményez, hanem
kiegyensúlyozza a kenyér ízvilágát, mélységet csempészve bele.
Ez a különleges hozzávaló tökéletes választás azoknak, akik egy finom, lágy édes-savanykás
ízharmóniára vágynak, miközben a kenyér minden falatja egy igazi élvezetet kínál.
Kakukkfű
A kakukkfű egy illatos, mediterrán eredetű fűszernövény, amelyet frissen és szárítva is használnak a
konyhában. Apró, zöld levelei és fás szára van, jellegzetes, enyhén borsos, földes aromával. Ezzel az
illattal tesszük teljessé a karamellizált hagymával készült kovászos kenyeret.
Gyümölcsök és zöldségek
Helyi forrásból származó alapanyagokat használunk. A zöldségeket és gyümölcsöket gondosan
válogatjuk, saját hűtönkben tároljuk. Termékeinkben répa, cékla, hagyma, pisztácia és még málna
kerülnek.
Csokoládé
A csokoládés termékeinkhez kiváló minőségű Belga csokoládét használunk. Az általunk használt
Callebaut csokoládé prémium minőséget képvisel, mely a kiváló állagáról és rendkívüli olvadási
tulajdonságairól híres, valamint gyártója több, mint 100 éves múlttal rendelkezik. Ennek
köszönhetően érjük el a tökéletes ízvilágot süteményeinkben.
Méz
Az általunk használt hazai termelői méz nemcsak finom, hanem kiváló minőségű és egészséges is.
Magyarország méhészeti hagyományai évszázadokra nyúlnak vissza. A hazai termelői mézek
hagyományos eljárással készülve magas minőséget képviselnek.
Pisztácia
A pisztácia az egyik legkülönlegesebb és legnépszerűbb olajos mag, amelyet világszerte használnak
édes és sós ételek készítéséhez. Gazdag ízvilága, élénkzöld színe és krémes állaga miatt a cukrászat
egyik kedvelt alapanyaga. Süteményeinkhez natúr pisztáciából készített krémet használunk.
Ricotta krém
A ricotta krém egy lágy, selymes állagú, enyhén édeskés krém, amely tökéletes süteményeink
töltelékeihez. Az alapanyag egyik legfontosabb előnye az ízvilágán és állagán túl az alacsonyabb
zsírtartalma. .
.
Ricotta krémünk pasztörizált házi tehéntej és tejszín hozzáadásával készül. A krémet Gina kézműves
jelleggel állítja elő a sokat tökéletesített recept alapján, hogy kifinomult, harmonikus ízélményt
nyújtson.
Vanília és csokoládékrém
A vanília és csokoládékrém a torták és sütemények népszerű tölteléke, melyek természetesen a mi termékeinkben is megtalálhatóak. A termékeinkhez használt vanília és csokoládékrémet gondosan válogatott, magas minőségű hozzávalókból készítjük, így krémeinkkel kitűnünk a megszokott, kissé már unalmassá vált töltelékek közül. Lágy, krémes textúrájuk és gazdag ízviláguk tökéletes választás. Ennek köszönhetően a vaníliás és csokoládés krémmel töltött olasz cannoli a legnépszerűbb termékeink közé tartozik, melyből minden falat különleges élményt nyújt.